2011. július 23., szombat

Mire is használjam a méteres babomat?


 Idén vetettem méteres babot. Izgatottan vártam mi lesz belőle. Mikor elkezdtek az első hüvelyek nődögélni, okosan leszedtem őket, nézegettem, gyönyörködtem bennük, és két nap múlva bedobtam az állatoknak, mert elöregedett. Minden ilyen alkalommal ógtam-mógtam ugyan, hogy ez így nem lesz jó, de zöldbabom volt bőven másik fajta.
 Ma megvilágosodtam!! Mármint méteres bab ügyben. Reggel a kertben rádöbbentem ,hogy korábban kell leszedni. Igaz még nincs egy méter, de finom zsenge. Egész nap morfondíroztam, mit készítsek belőle. Délutánra már ott lebegtek lelki szemeim előtt a szalonnába tekert zöldbabfészkek. Tudtam,valamivel meg kell még töltenem, hogy az igazi legyen. A végső forma a vacsora készítése közben kerekedett ki.
 A babokat egyben , sós vízben megfőztem.Tűzálló tálra  összetekertem kis fészkekké és körbeöleltem szalonna csíkokkal. Frissen őrölt színes borssal megszórtam.
A szalonna végeket összetűztem. A tojásokat felvertem kicsi sóval, majd a fészkecskék közepébe öntöztem. Némelyik kifolyt, nem kis bánatomra, de a végeredményen ez csak javított, mint kiderült.
A maradék babokat összeszaggatva, ebbe a kifolyt tojásba dobáltam.
 Miden kis fészek tetejére paradicsom szeletet ültettem, arra ismét borsot őröltem, majd sajtkockákkal megkoronáztam.
Mikrohullámú sütőben megsütöttem a végén rákapcsolva a grill üzemmódot.
Fantasztikus ízharmónia keletkezett a tálban. Percek alatt elfogyott, legközelebb nagyobb adaggal csinálok.
 Természetesen a nálunk elmaradhatatlan burgonyapürével tálaltam.

2 megjegyzés:

  1. Nem is hallottam még ilyen méteres babról, de ez a recept nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, de mit lehet még készíteni belőle??

    VálaszTörlés