2011. július 15., péntek

Cukkini lepény, kecskesajttal és borsos tejföllel....Hmmmm...


  A kertben amerre nézek, cukkini terem. A kecskék miatt jól beültettem a kertet tökfélékkel, és bizony olyan gyönyörűek a termések, hogy alig van szívem odaadni az állatoknak.
Mikor a főzés gondolata felvetődik, és ott zöldülnek a friss, fényes cukkinik, hát bizony nem igazán tudok tovább lépni.
  Párom ilyenkor szokta-volt mondani: Most akkor zöldséget eszünk zöldséggel. Hát igen!!
  A cukkiniket zsülienre legyalulom, hogy vékony kis hasábocskák legyenek. Kicsavarom a levéből és összekeverem a kicsit felvert tojásokkal, a liszttel, sóval, borssal, szódabikarbóna, az apróra vágott  szárzellerrel, az apróra vágott hagymával és fokhagymával. Ez általában kézzel sikerül a legjobban.
Serpenyőben kanálnyi  olajat forrósítok, a serpenyő közepére öntök merőkanállal a masszából és középről kiindulva kis lepénnyé igazítom.
  Lassu tűzön sütöm. Ha az alja kész, megfordítom mint a palacsintát, átsütöm a másik felét is és tányérra halmozom őket.
  Hideg, sűrű tejfölt összekeverek kicsi sóval, frissen őrölt tarka borssal.
A lepénykékre most sült kecskesajt került, nyakon öntve a borsos tejföllel. Friss paradicsommal tálaltam.
Hát bizony fenséges volt.
Hozzávalók:
- 1 fiatal cukkini, ami kb 40 cm hosszú
- 3 tojás
- 10 púpos evőkanál liszt
- 2 szál szárzeller
- 2 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ízlés szerint só és bors

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése