2011. január 29., szombat

Rizskoch réteslapokba rejtve




Nem tudtam mit főzzek a leves után. Gyors legyen, könnyű és édes.És természetesen laktató .
Már napok óta kacérkodtam egy kis tejberizzsel, de hát ugye az asztalra téve az csak desszert.
A frigóban lapuló két csomag réteslap látványa adta meg a végső ötletet.
A rizst egy üvegtálban, 2 csésze vízzel és pici sóval bedugtam a mikróba és addig főztem, míg a vizet elszívta.Ekkor leöntöttem a tejjel, elkevertem és visszaraktam tovább puhulni.Mikor a tejet elszívta még öntöttem hozzá. Egészen addig, míg jó puhára, kásásra főtt a rizs. A mikrót lekapcsolva, hagytam benne a tálat.

A tojások sárgáját kikevertem a cukorral , hozzáreszeltem a megsikált citrom héját, majd a rizsbe vegyítettem.
A tojások habját keményre vertem és óvatosan, lazán a rizsbe belekevertem.
Egy tepsit kikentem olvasztott vajjal és belesimogattam az első réteslapot. Ezt is meglocsoltam olvasztott vajjal, majd rákerült a második lap. Ezt követte egy réteg édes- krémes rizs. Megszórtam mazsolával és kiraktam őszibarack befőttel. Most réteslap következett, majd locsolás és ismét réteslap. A sorban most ismét rizs, mazsola, barack. A tetejére réteslapok meglocsolva vajjal. A maradék lapokat összetörtem kicsit és rászórtam az egész tetejére és mehetett be a forró sütőbe. Kb 20 perc alatt pirosra sült 200 fokon.

Hozzávalok:

- 3 dl rizs
- 5 dl víz
- cca 6-7 dl tej
- 10-15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1 cs 6 lapos réteslap
- mazsola és valamilyen gyümölcs vagy befőtt
- 6 dkg vaj

2 megjegyzés:

  1. Nahát, ez eszembe sem jutott volna! Nagyon kreatív ötlet, köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Egyszer túróval is kipróbálom, mint a stíriai metélt, azaz stíriai rizs

    VálaszTörlés