2011. január 8., szombat
Olajos kifli, hagymás tepertővel töltve
Valaha régen, Baranyában jártunk ismerősöm ismerősénél, érkezésünkkor a család férfi embere sütötte ezt a tésztát. Ő sajttal szórta meg. Isteni volt, azonnal lekörmöltem a receptjét és elmentettem a gyűjteményembe.
Szintén egy nagyon jól variálható tészta.
Én most hagymás tepertős krémmel töltöttem meg. Hozta a formáját, nagyon gyorsan elfogyott.
Nem éppen egy könnyű rágni való, de abbahagyhatatlan.
Íme:
Az élesztőt megfuttatom 1 dl langyos tejben, pici cukorral megszórva. Ha már szép habos a teteje, a liszt közepébe öntöm, adok hozzá 2,5 dl étolajat,a maradék tejet ,1 bő evőkanál sót és tésztát dagasztok belőle.( Mindezt a kenyérsütő gépben is elvégezhetjük, úgy egyszerűbb).
Belisztezett tálba teszem a tésztagombócot és meleg helyen, letakarva egy vászonnal kétszeresére kelesztem.
Míg a tészta kel,2 nagy fej hagymát apróra vágva, 1 evőkanél zsíron megsózva, megfonnyasztok. 25 dkg tepertőt ledarálok és a még meleg hagymával összekeverem, habosra jól kikeverem. Ízesítem sóval és borssal.
Kelesztés után a tésztát egy ujjnyi vastagra nyújtom , megkenem a tepertős töltelékkel. Kb. 10 cm széles hosszú szalagokra vágom, ezeket pedig egyenlő szárú háromszögekké.Feltekerem őket kiflikké, tojással megkenem. A teteje megszórható bármilyen maggal, köménnyel, sós paprikával stb...
Az első adagot hideg sütőbe teszem, hogy amíg az melegszik, még keljenek a kiflicskék.A következő adagoknak már jó lesz a forró sütő, hisz azoknak már van idejük kelni, míg az előző sül.
200 fokon sütjük a kifliket amíg szép rózsaszínűek lesznek.
Tölthető még sonka-, gomba-, tojás- és sajt krémel is, kinek-kinek kedve szerint.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 0,4 liter tej
- 2,5 dl olaj
- 5 dkg élesztő
- 1 kanál cukor
- 1 bő kanál só
- 25 dkg tepertő
- 2 fej hagyma
- 1 púpos evőkanál zsír
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Pont az este sütöttem ilyet, maradék csirkehússal és sajttal töltve :-)
VálaszTörlésAz én verziómban fordított arányú a tej-olaj. Szinte a semmiből valami, és isteni finom!