2011. január 11., kedd

Házipatika a fűszerespolcról 1.




Utolért!!! Most is mint minden évben. Hiába  menekültem előle, hiába próbáltam kikerülni, most is megtalált.
Gyűlölöm, mert leteper, elgyengít és ágyba dönt.
Semmi extra csak nátha, köhögés , láz és minden ami vele jár.
Semmi gyógyszer, irány a mindenható gyógynövényes polc.
1 dl-nyi orvosi zsályát, ugyanennyi hársfavirágot ás borsos mentát összekeverek, kerül még bele 1 evőkanálnyi kakukkfű és majoránna is. Fórró vízzel leforrázunk 1 kanálnyit a keverékből, 10 perc állás után mézzel és citrommal iszogatjuk. Naponta legalább három nagy csésze az adag. Már egy nap után érezhetjük jótékony hatását.

Orvosi zsálya:
Salvia officinalis - a kamillához hasonlóan évszázadok óta alkalmazza a népi gyógyászat. A zsályalevél legfontosabb hatóanyagai az illóolajok, a cser- és keserűanyagok, valamint a flavonoidok. A cseranyagok főleg az összehúzó hatást okozzák, míg az illóolajok baktérium- és vírusölő, valamint emésztésserkentő tulajdonsággal bírnak.

Kakukkfű:
- Thymus vulgaris - egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait elsősorban timol nevű illóolajának köszönheti. Közvetlenül oldja a hörgőkben a nyákot, valamint baktérium-, vírus- és gombaölő hatással is rendelkezik.


Majoránna:
Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert. Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük.





Hársfavirág:
-A növény antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére legalkalmasabb gyógynövénynek tartják. Különösen a nátha az, amit a hársfavirágtea és a fokozatosan emelkedő hőfokú lábfürdő alkalmazásával – többnyire – sikeresen leküzdhetünk. Az orvostudomány a lázzal járó megfázásnál mint izzasztóteát ajánlja. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító szer. 
Légúti hatás: köhögéscsillapító, torokgyulladást csökkentő.
Idegrendszeri hatás: feszültségoldó, nyugtató.
Bőrre gyakorolt hatás: izzasztó, bőrtisztító.
Emésztőrendszeri hatás: rossz szagú széklet, hasmenés, valamint a vastagbél görcsös állapotánál ajánlott fogyasztani.
  
Borsosmenta:
-Már az ókorban felismerték a mentalevél emésztés- és étvágyjavító jótékony hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése