2011. szeptember 28., szerda

Édesanyám még lábatlannak hívta, ma már kelt pite


  Gyermekkorom ízeit keresem ebben a kelt tésztában, de persze nem találom. Gyenge utánzata annak, amit Jóanyám sokszor megsütött, ha édes tésztára vágytunk.Nyáron meggyet dobált bele, hisz az akkor olcsó volt, de bizony számtalanszor csak kakaós vagy fahéjas kristálycukorral szórta meg. Bizony szegény egy világ volt.
  Időnként eszembe jut, megsütöm, meggyel vagy lekvárral , vagy épp csak a fent említett cukros változatokat.
De valahogy nem az amit várok.
 Ez a példány dözsőlösen, lekvárral és cukrozott meggyel készült. Gyorsan, egyszerűen és olcsón. Úgy ahogy rég.

Hígabb kelt tésztát keverünk 7,5 dl langyos tejből, 3 dkg élesztőből, 2 tojásból, 2 evőkanál cukorból, 6 dkg zsírból és 60-70 dkg lisztből.
Kizsírozott tepsibe öntjük és 45 percig letakarva kelni hagyjuk .Tetejét megszórjuk cukrozott meggyel és kanállal lekvárt cseppentünk bele. Megszórjuk kakaós cukorral . Kb 35-45 perc alatt megsütjük 165 fokos sütőben.
Tűpróbával ellenőrizzük megsült-e.
Langyosra hűtjük, majd kockákra vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése