2011. szeptember 20., kedd

Zakuszka, a pirítósomon idézi majd fel a nyarat


 Elkezdett érni a padlizsán a kertben és én már lelki szemeim előtt látom a pirítósomon  mint zakuszkát. Sok-sok évvel ezelőtt fedeztem fel ezt a receptet egy régi-régi Magyar Konyhában. Mint téli vitamin bombát mutatták akkor és ott be.
Azóta is minden őszön elkészítem,persze átalakult az évek során, kicsi üvegekbe zárom, és télen mikor elegem van a felvágottakból, előkerül a kamrából.Fűszeres és csípős kicsit, szóval isteni.

A padlizsánokat szeletekre vágom, rápakolom egy teflon sütőlapra, meglocsolom olajjal és forró sütőben pirosra sütöm.
Közben a hagymát, a több fajta paprikát konyhai aprító géppel apróra darabolom.


A paprikák után a paradicsom kerül a gépbe a fokhagymával, sűrű paradicsom levet aprítok belőle.
A paprikákat a hagymával kevés olajon kicsit átdinsztelem, beledobom a sült padlizsán karikákat és felöntöm a paradicsommal.
Kevergetve felforralom és ekkor kerülnek bele a fűszerek. A só, bors, oregánó és a kevéske fahéj. Sűrű lekvárt főzünk az egészből. Érdemes rá odafigyelni és kevergetni, hisz könnyen leég.
Ha már olyan jó kis szottyos kenhető a masszánk, pici nátrium - benzoátot keverek bele, majd kicsi, max 2 dl-s üvegbe töltögetem. Ennyi gyorsan elfogy. Felbontás után nem sokáig marad már el.
Az utolsó felvonás a száraz dunszt, aminek mikéntjét itt már leírtam.

Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 0,5 kg vastag, piros paprika
- 0,25 kg fehér paprika
- 3-4 pici erős paprika, persze ez opcionális
- 0,25 kg hagyma
- kb 1 kg paradicsom ( összeaprítva cca 5 dl legyen)
- 1 fej fokhagyma
- 2 dl olaj
- só ízlés szerint ( muszály kóstolni, mert ha sótlan ízetlen lesz)
- 1 teáskanál bors
- 1 púpos evőkanálnyi szárított oregánó,vagy egy csokor friss
- 1 teáskanál fahéj
- egy késhegynyi nátrium.-benzoát

-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése