Anyósom Somogyból származott és nagyon jó konyhát vitt.Fiatal asszonyként,még szinte lányként kerültem mellé.Mivel nagy családra főzött, szinte a kézilánya voltam éveken át.Elleshettem a fortélyait, receptjeit. És bizony erre az iskolára nagy szükségem is volt,hisz otthon nálunk nem kellett a konyhával foglalkoznom,anyám mindent megcsinált. Emlékszem szavaira: " Te csak tanulj kislányom. "
Ezt a paprikás szeletet is tőle vettem át, idestova 35 éve.
Jó ujjnyi vastagra felszelek sertés tarját.Magasabb peremű nagy serpenyőbe olajat forrósítok és amikor föléje tett kezemmel már érzem a meleget,egymás mellé belerakom a tarja szeleteket. Mikor megfehéredik az alsó felük, megfordítom őket és fehérre sütöm a másik oldalukat is.Ha ez kész,kiveszem a hússzeleteket egy tányérra, a serpenyőben maradt zsiradékra rászórom a csíkokra vágott vöröshagymát, megszórom az egészet őrölt paprikával, mivel mi szeretjük ha csípős, van benne erős is.Ekkor teszem vissza rá a húst. Megsózom, a tetejére aprítom a fokhagymát, őrölt borsot és felöntöm kevés vízzel.Nem kell sok, ne lepje el a szeleteket a víz, ha lesült inkább még töltök kicsit utána.
Alacsony hőfokon fedő alatt párolom megpuhulásig.
Ha kellően puha a hús,akkor zsírjára sütöm.
Többször rá kell nézni és óvatosan megkeverni vagy csak rázogatni,mert a hagymától és a fokhagymától könnyen lekap.
Tálalás előtt apróra vágott ,keményre főzött tojással megszórjuk és tarhonyával vagy rizzsel tesszük a kosztosok elé.
Hozzávalók:
- 1 kg tarja
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olaj
- őrölt paprika ( lehet csípős is )
- őrölt bors
- só
- 2 db tojás keményre főzve
-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése