2011. március 22., kedd

Csavart cső tejszínes sajtmártásban, ropogósra sült sonkával- avagy a tészta dícsérete



 A tészta nekem nem a krumplis és káposztás és túrós tésztát jelenti.Pedig Óanyám még ezeket főzte mikor gyerek voltam.Sokszor és sokat. Aztán megismertem a tészta egyéb arcait is. Mostanságra már a TÉSZTA, így csupa nagy betűvel, konyhámban főszerepet élvez. Hisz gyorsan lehet az asztalra tenni, változatos mártásokkal, kiegészítőkkel. Kiváltképp a durum lisztből készítetteket kedvelem, de persze számtalan alkalommal fehér lisztből készített kész vagy ha olyan a kedvem és a tyúkjaimé is, házilag gyúrt tésztát teszek kosztosaim elé.
 Lássuk.
50 dkg csavart cső tésztát forrásban lévő annyi sós vízbe öntök,hogy 3 ujjnyira ellepje, megkeverem, és mikor újra forr, lehúzom a lapról, letakarom fedővel és állni hagyom míg a tészta megpuhul. közben egyszer még rákeverek.
Közben keskeny csíkokra vágott nyers füstölt sonkát ropogósra sütök kevés olíva olajon.Mikor szép piros kiszedem a sonkát, fél fej apróra vágott hagymát dobok a zsiradékra, megfonnyasztom. " kanál lisztet elkeverek benne és felöntöm először kb 2 dl vízzel, majd 2 dl tejszínt is utána borítok. Kézi habverővel kevergetve újraforralom, közben sóval, borssal, oregánóval, rozmaringgal fűszerezem.Mikor besűrűsödött, 10-20 dkg sajtot reszelek bele,ez lehet több fajta,az csak használ az ízének.Füstölt sajt mindenképp kerüljön bele.
Közben megfőtt a tészta. Az esetlegesen alatta maradt vizet leöntöm, mivel ez nem durum volt, ezért leöblítem. (Ha durum tésztát főzök, a vizébe öntök kevés olajat és nem öblítem már le a végén.)
A tésztát és a mártást összekeverem, tálaláskor a ropogós sonkával és még sajttal megszórom.
Jó étvágyat!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése