2010. november 29., hétfő

Hó végi káposzta,ami azért nem lett utolsó

  A húsos káposzta, a töltött káposzta  sokáig  nekem kizárólag savanyú káposztából készült étket jelentett. Aztán  késői párom, akinek nagyszülei Szabolcsból származtak el, felnyitotta a szemem, hogy bizony ezen étkek nem savanyú káposztából készülnek.
  Hosszas okfejtések után eldöntöttem, beadom a derekam és főzök neki, de csak neki, édes káposztából. Az eredmény nem lett olyan rossz. SŐT!! Azóta váltogatva, mikor milyen kedvem van főzöm a káposztákat.
  Ez történetesen édesből készült.
  A húsokat feldarabolom és megmosom, az összeszelt hagymára rárakosgatom, A káposztát kockákra vágom és ráteszem a húsokra. Felöntöm vízzel, de csak annyival,hogy 2-3 ujjnyi hiányozzon a káposzta tetejéig. Megszórom sóval. Megvárom míg felforr és ekkor sózom, borsozom, megszórom a majorannával és rászórom a piros paprikát. Beleteszem a paradicsomlevet és a csöves paprikát és rányomom a fokhagymát is.Kicsit megnyomkodom,hogy a fűszerek  is benne legyenek a lében és szép csendesen rotyogtatva , fedő alatt készre főzöm. Mire  a hús megpuhul a leve is visszafő. Rántás vagy habarás nem kell bele.Kellemesen sűrű egy tál ételt kapunk.Nem kifejezetten diétás étel, de időnként egy kicsit lazíthatunk.


Hozzávalók:
- 1,5 kg édes káposzta
- 2-3 db császárvég
- 1 füstölt csülök csontja amin lett hagyva még vagy fél kiló hús is
- fél kiló húsos nyers tokaszalonna
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl paradicsomlé
- 1 kicsi csípős hegyes paprika
- őrölt paprika
- só és bors
- mokkás kanálnyi kakukkfű és rozmaring őrlemény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése