2010. november 21., vasárnap

Herőce vagy pampuska vagy csak egyszerűen kelt csöröge? csokimártással

  Eszembe jutott a csöröge fánk. Anyám sokszor sütött míg gyerek voltam. Kemény volt, ropogós és jó cukros.      Aztán az élet során több kézből ettem több féle csörögét. Magam is kipróbáltam már számtalan jó vagy éppen kevésbé jó receptet. Végül ez maradt az igazinak. Hisz fánk függő lévén ebben a csörögében visszaköszön a gyermekkor , a szalagos fánk  és a csöröge íze is.


  A tejet meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt, amit megszórok a cukorral. Félre teszem míg felfut, azaz jó habos lesz a teteje. Ekkor beledolgozom az összes hozzávalót, és kb 6 percig dagasztom a géppel. Jó kis rugalmas, sima tésztát kapok, ami nem túl puha, de nem is kemény. Letakarva hagyom pihenni, kelni cca 1 órát.


Ekkor kinyújtom 4-5 mm vastagra .Ehhez a mennyiséghez jó nagy deszka szükségeltetik, ha nincs akkor ketté kell venni a tésztagombócot.

  Kb 3 cm széles és 25 cm hosszú csíkokra metszem a derelyevágóval. Két ujjamra tekerve a végét áthúzva a feltekert tésztán, csomót kötök a csíkokból és bele engedem a forró olajba sülni.
Nem kell teljes hőfokon menni a lapnak, én 4-5-n sütöm, így is nagyon gyorsan sül. Szűrő lapáttal kiszedem, porcukorral megszórom  és már jöhet is a sisere had, hogy mindenki kedvére falhassa, lekvárral, tejföllel,fahéjas vagy kakaós cukorral, vagy mint a képen látod, csokimártással.

A mártáshoz valókat egy nyeles lábosban habverővel kikeverem és felteszem a lapra, ahol folyamatosan keverem a habverővel tovább míg kellően besűrűsödik.
 Hát......Jó étvágyat!!!!!




Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt +egy kevés  a nyújtáshoz
- 4,5 dl tej
- 1 kanál margarin
- 2 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 liter olaj a sütéshez
Csokimártás:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál kristály cukor
- 1 cs vaniliás cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csapott evőkanál liszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése