Hónap végére, mikor már karcsúbb a pénztárca.
Aranyszínű húsleves grízgaluskával és tejszínes csirkés kockatészta.
A sárgarépát, burgonyát,karalábét, 1 vöröshagymát, a petrezselyem és zellerzöldett,a 3 gerezd fokhagymát megtisztítom és jól megmosom.
1 kg csirke far-hátat alaposan megmosok és ha szükséges megtisztítom a toll és szőr maradványoktól.
A far-hátat hideg vízben felrakom egy nagy fazékban.Ha felforrt,szűrőkanállal leszedem a keletkező habot és hozzáadom az összes zöldségfélét.Mikor újra felforrt,takarékra veszem a lapot, hogy már csak csendesen zubogjon.Ekkor beleteszem a sót, a fűszereket és lassan főzöm, míg megpuhul benne minden.Közben egy szép tojást összekeverek búzadarával ,egy diónyi vajjal és késhegynyi szódabikarbónával. Hagyom állni,hogy a dara megszívhassa magát.
Ha a leves megfőtt , kiszedem és a csontokról leszedem a kis darab húsokat. Ügyelek arra,hogy apró csontocskák ne kerüljenek bele és ne legyen nagyon széttörve a husi. A levesbe kanállal beleszaggatom a daragaluskákat, megvárom míg felforr és leveszem a lapról, fedővel letakarva félre teszem. Nem kell félni, a forró levesben megduzzadnak a galuskák.
A másik hagymát apró kockákra vágva kevés olajon megsütöm egy kicsit, rádobom a húscafatokat, szelek hozzá a levesben főtt sárgarépából és az egészet még együtt sütöm pár keverés erejéig. Nyomok rá fokhagymát,megszórom a liszttel, együtt átkeverem még és felöntöm a tejszín és a víz keverékével. Megborsozom, megsózom kicsit, nem nagyon, hisz a hús már ízes levesben főtt.Mehet bele aprított petrezselyem zöldje is.
A kifőzött tésztával összekeverem és már tálalható is.
Hozzávalók:
a leveshez
- 1,5 kg csirke far-hát
- 4-5 szem burgonya
- 6 szép sárgarépa
- 1 kisebb karalábé
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fél evőkanálnyi egész bors
- 5-6 szál petrezselyem és zeller zöld
- só izlés szerint
a grízgaluskához
- 1 nagy tojás
- kb 1,5 dl búzadara
- diónyi vaj
- késhegynyi szódabikarbóna
a csirkés raguhoz
- a lefejtett csirkehús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 3-4 dl víz
- 3 bő evőkanál rétesliszt
- só, bors
- petrezselyem zöld
- a levesben főtt répából 2 db
-
Nagyon szeretjük :)
VálaszTörlés