2011. április 20., szerda

Húsgombócok rozmaringos burgonyával



Darált hús akadt a kezembe, miközben a vacsorán morfondíroztam.Igazándiból elsőre paradicsomos gombócra gondoltam, de kiderült rizshiányos a kamrám.
Semmi gond, hús és krumpli..... Nálunk mindig nyerő. Fasírtot nem, valami más kellene .
 Így jött az ötlet:
  A darált húst összegyúrtam az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, borssal, sóval és kevés paprikával.Nem tévedés,tojást nem tettem bele.Kb 3-4 cm átmérőjű gombóckákat formáztam vizes kézzel a masszából. Kevés forró olajra téve, körbe-körbe átsütögettem, majd fedő alatt tovább sütöttem közepes hőfokon,míg átsültek és pirosak lettek.
  A megtisztított burgonyát negyedekre vágtam, kb mint a gombócok, akkorák lettek.
Mikor a gombóc kész volt, kiszedegettem egy szűrő lapáttal, és a helyére mehetett a fennmaradó zsiradékba a krumpli. Kevés só, vigyázat, a gombócokból is sült ki  az olajba só,bors és az elmaradhatatlan aprított rozmaring.
 4-5 percig sütöttem , majd fedővel letakarva egészen kis hőfokon, villanytűzhely esetén a hűlő lapon pároltam készre. A végén óvatosan közé vegyítettem a gombócokat, hogy visszamelegedjenek és már kész is volt a gyors, egyszerű de isteni vacsi.


Hozzávalók:
- fél kg darálthús
- 1 kg karcsú burgonya
- 1 kisebb fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- bors, paprika, rozmaring és só
- olíva olaj kb 1 dl ( másik is jó persze)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése