2012. február 2., csütörtök

Egy jó kiadós leves a hidegben mindennél többet ér


Napok óta tart ez a cudar hideg. Gondoltam egy tartalmas jó levest mindenki szívesen lát az asztalon.
1 kg pulykacombcsont volt a fagyasztóban, husika is volt még rajta, egy levesnek épp elég. Felraktam mint egy pörköltet. Hagyma olajon párolva, piros paprika, rá a csontok, hozzá 4-5 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér és felönteni vízzel, hogy ellepje. Sóztam, borsoztam, kevés fokhagyma. Félig megfőztem fedő alatt, lassú rotyogással. Ekkor tettem hozzá 5-6 szem felkockázott burgonyát, és jó fél kiló fagyasztott zöldbabot. Petrezselyem zöldje aprítva és lestyán levél egy kevés nagyon jót tesz neki. Ha kell, még töltsük fel vízzel, hogy épp csak ellepje. Jó kis sűrű levesnek kell lenni, de lisztet vagy egyebet nem használunk hozzá, a burgonya a épp jól besűríti mire megfő.
Mikor készre főtt a levesünk, elkeverünk benne egy pohár tejfölt, és kész.
Hát ennyi volt.

A "második" daramorzsa volt, amiről még később mesélek.

2 megjegyzés: