Szilveszter éjszakára vagy Újév napjára célszerű hideg salátákkal készülni, így előre dolgozhatunk, nem kell egész nap a konyhában sürögni, hogy a vendégsereg vagy épp csak a család kényére- kedvére főzöcskéljünk.
Én itt most a majonéz készítését írnám le, ahogy én csinálom. Friss, finom, gyors és nem utolsó sorban olcsó.
A tojások sárgáját, ami mindig friss legyen és szoba hőmérsékletű, beleengedem a robotgép üstjébe, melybe a dagasztó lapátot teszem be. Hozzáadok tojásonként 1 jó púpos teáskanál mustárt és egy- két keveréssel elvegyítem kicsit. Tojásonként 1 dl olajat, ami lehet sima napraforgó olaj, vagy ha flancosabban akarom, akkor olíva olaj, egy kiürült olajos flakonba öntök, aminek a műanyag kupakját kilyukasztom egy kés hegyével.
A gépet a leglassabb fokozaton elindítom. Az olajat az adagoló nyíláson keresztül cseppenként adagolom a tojás sárgákhoz. Mikor már láthatóan sűrűsödik a massza, akkor már lehet nagyon vékony sugárban engedni az olajat. Ez nem jelent nehézséget a kilyukasztott flakon segítségével. Mire az olaj elfogy, csodás kemény, testes krémet kapunk. Ez a majonézünk. A végén megszórom sóval és borssal, majd néhány keverést engedek még a gépnek, hogy ezeket is beledolgozza.
Tovább lazítható tejföllel vagy joghurttal, illetve felvert tejszínhabbal akár, attól függően, mit akarunk a továbbiakban készíteni belőle. És természetesen tovább ízesíthető kedvünk szerint fehér borral, citromlével, esetleg fokhagymával.
Bármi saláta, dip elkészíthető belőle, vagy szendvics díszítésére használhatjuk.
Vigyázzunk, a tojás miatt kényes, ezért hidegen tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése