2011. január 31., hétfő

Díj




Díjat kaptam Magditól, köszönöm szépen a bizalmat .Meglepetésként ért a dolog, mint minden alkalommal mikor látom  blogom látogatottságát. Hisz nagy élvezettel szerkesztem, nem gondolván a külső sikerre.
Igyekszem ezután is megfelelni.
Most a díjjal járó kötelezettségekről :

 -   Írj egy bejegyzést, amelyben közzéteszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

-   Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

-  Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

-   Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

2011. január 29., szombat

Rizskoch réteslapokba rejtve




Nem tudtam mit főzzek a leves után. Gyors legyen, könnyű és édes.És természetesen laktató .
Már napok óta kacérkodtam egy kis tejberizzsel, de hát ugye az asztalra téve az csak desszert.
A frigóban lapuló két csomag réteslap látványa adta meg a végső ötletet.
A rizst egy üvegtálban, 2 csésze vízzel és pici sóval bedugtam a mikróba és addig főztem, míg a vizet elszívta.Ekkor leöntöttem a tejjel, elkevertem és visszaraktam tovább puhulni.Mikor a tejet elszívta még öntöttem hozzá. Egészen addig, míg jó puhára, kásásra főtt a rizs. A mikrót lekapcsolva, hagytam benne a tálat.

A tojások sárgáját kikevertem a cukorral , hozzáreszeltem a megsikált citrom héját, majd a rizsbe vegyítettem.
A tojások habját keményre vertem és óvatosan, lazán a rizsbe belekevertem.
Egy tepsit kikentem olvasztott vajjal és belesimogattam az első réteslapot. Ezt is meglocsoltam olvasztott vajjal, majd rákerült a második lap. Ezt követte egy réteg édes- krémes rizs. Megszórtam mazsolával és kiraktam őszibarack befőttel. Most réteslap következett, majd locsolás és ismét réteslap. A sorban most ismét rizs, mazsola, barack. A tetejére réteslapok meglocsolva vajjal. A maradék lapokat összetörtem kicsit és rászórtam az egész tetejére és mehetett be a forró sütőbe. Kb 20 perc alatt pirosra sült 200 fokon.

Hozzávalok:

- 3 dl rizs
- 5 dl víz
- cca 6-7 dl tej
- 10-15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1 cs 6 lapos réteslap
- mazsola és valamilyen gyümölcs vagy befőtt
- 6 dkg vaj

2011. január 22., szombat

Csirkecombok mézes- mázas répával


Az évnek ebben a szakaszában, már egyre kevesebb a fellelhető zöldség a kamrámban. Az áruházak polcain magukat kellető " kitudjahonnanjött" zöldségeket nem szeretem, ritka alkalom ha kosaramba vándorolnak. 
De sárgarépa még ezeken az ínséges nyarakon is szépen termett ( Istenem el ne kiabáljam!!!). Használom is boldogan, két kézzel szórva az ételekbe.
A csirkecomboknak levágom a térdét ( az ízületet) , majd kevés forró olajon átforgatom őket, míg kifehérednek.
Ezután egy szép fej hagymát szálasra szelt hagymát és 4-5 méretes sárgarépát szeletekre vágva  melléjük dobok.
Az egészet átforgatom, sózom, borsozom, hozzászelek 1 -2 gerezd fokhagymát  és néha-néha óvatosam megkeverve fedő alatt sütöm tovább.
Mikor a hús átpuhult, kiveszem a  combokat, a hagymás répakarikákhoz teszek  1 púpos kanál mézet és csavarok bele kevés citromlevet.
Tálaláskor ezt a mézes-mázas répát a combok mellé tálalom.
Hozzávalok:
- 8-10 alsó csirkecomb
- 4-5 szép sérgarépa
- 1 fej hagyma
- 0,5 dl olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors,
- 1 kanál méz
- citromlé

2011. január 20., csütörtök

Joghurtos szószban sütött csirkeszárnyak, a shéf kedvére


Süldő korom óta szeretem a csirkeszárnyat. Alapjában a csirke csontosabb részei vonzanak, de a szárnya különösen. A család többi tagja ugyan nem osztja nézeteimet ( lusta társaság, nincs türelmük bíbelődni a csontokkal) , de  ebben a formájában a szárnyacskák még nekik is tetszenek.
A joghurtot összekeverem az olíva olajjal, rozmaringgal, cayenne borssal, paprikával és sóval. Ebbe a mártásba beleforgatom a szárnyakat, egy magasabb tepsibe szépen lerakosgatom. A maradék szószt ráöntöm a tetejükre.

Bedugom a forró sütőbe és 200 fokon, letakarás nélkül sütöm. Ha már pirosodik a teteje, megforgatom és sütöm míg az is szép piros lesz és elsül a leve.

A végeredmény egy isteni omlós, szopogatós csirkeszárny.

Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- 2 kis pohár joghurt
- fél deci olíva olaj
- só, őrölt rozmaring, cayennebors, őrölt paprika

2011. január 17., hétfő

Túrós- joghurtos morzsaszelet

Nem titkolom, előnybe részesítem az egyszerűbb, gyorsan elkészíthető sütiket. Nem meglepő, hisz kosztosaim erősen édességlázban égnek. Vagyis.... sokszor és nagy adagokat kell sütnöm.
Ez a recept is egyike ezeknek a sitty-sutty sütiknek, hisz még nyújtani sem kell. Sőt... se gyúrni, se pihentetni.
A gyümölcs változhat a szezon szerint, illetve kívánósságunk szerint.
Ilyen egyszerű az egész:
A margarint, lisztet, cukrot és szódabikarbónát morzsává összekeverjük.
A túrót, tojást, joghurtot, cukrot, vaniliáscukrot  összekeverjük kézi habverővel, illetve ha nem krémes túróval dolgozunk, akkor összemixeljük. A gyümölcsöt és a reszelt citromhéjat hozzákeverjük. Mivel én most öszibarack befőttet használtam, kevés maradék levét is hozzádolgoztam.
Egy tepsit kikentem margarinnal, a morzsa 2 harmadát beleszórtam és elegyengettem. Tetejére öntöttem a tölteléket és kanállal elsimítottam. A harmadik réteg a maradék morzsa.
Forró sütőbe dugtam és 200 fokon cca 30 perc alatt pirosra sütöttem. Az eredmény : alul omlós , középen lágy könnyű , krémes, a teteje pedig isteni ropogós.
Ez egy elég nagy adag, 26 cm x 43 cm 0 tepsi amiben  3- 4 cm magas sütit kapunk.

Hozzávalók:
- 30 dkg margarin
- 4,5 csésze liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1,5 csésze cukor

- 50 dkg krémes túró
- 1 tojás
- 3 kis pohár joghurt
- 1 csésze cukor
- reszelt citromhéj
- 1 cs vaniliás cukor
- idénygyümölcs vagy befőtt

2 dl-s pohár a mérce

2011. január 15., szombat

Fánk + öntet,a fánk puding és almatöltelékkel, az öntet gyömbéres- mézes


Bevallom őszintén, TücsökBogár 40. VKF kiírása beindította az ízlelő bimbóimat és velük együtt a fantáziámat is. Ugyanis fánk függő vagyok.És mint már azt hiszem írtam is, gyömbérfüggő.
Miután olvastam a kiírást, napokon át motoszkált bennem ez a fánk+öntet dolog. És egyszerre csak megvolt az idea.
Már csak a megvalósítás hiányzott.
Egy békés napon, mikor nem zavart senki és semmi, belevágtam!!
A langyos tejben megfuttattam az élesztőt 2 ek cukorral. Mikor már jó habos volt, hozzáöntöttem a szintén langyos lisztet, az olvadt margarint, a tojást, pici sót és kidagasztottam. Letakarva kelesztettem míg duplájára nőtt.
Közben megfőztem egy vaniliás pudingot,és hagytam hűlni, hogy besűrűsödjön.
Egy nagy szem almát cca 2 centis kis hasábokra vágta.Cukros,vaniliáscukros citromos vízben megfőztem. A víz egy ujjnyit lepje el az almát.Mikor megpuhult, ez csak pár perc, szűrőlapáttal kiszedtem az almát a léből és helyette a nagyon picire vágott gyömbért dobtam kevés reszelt citromhéjjal. Puhára főztem ezt is és a levét sűrűn folyósra  forraltam be.Hagytam ezt is hűlni és szinte már hidegen hozzákevertem a mézet.
 A megkelt tésztát kinyújtottam 5-6 mm vastagra és pohárral kiszaggattam.Fele korongot megpakoltam pudinggal és almával, ráborítottam egy üres tésztakorongot, kicsit a széleket lenyomkodtam, és a deszkán hagytam ismét kelni, kb 30 percet.
Óvatosan forró olajban kisütöttem.Íme az eredmény.

A maradék tésztát, ami a szaggatás után maradt, összegyúrtam, kelesztettem és kinyújtottam bő egy ujjnyi vastagra.Ujjnyi csíkokat vágta belőle, ezekből lettek " szivar fánkok"
A csíkokat tovább darabolva, mint a nudlit,  született a "party fánk" ami nagy sikert aratott a családban.

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 6 dl tej
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- 4 dkg élesztő
- 6 ek cukor
Olaj a sütéshez

- 1 cs pudingpor, vaniliás
- 4,5 dl tej
- 3 ek cukor

- 1 db alma
- 2 ek cukor
- kevés citromlé
- 1 cs vanilin

- 5-6 cm friss ,vastag gyömbér
- 3-4 kanál méz
- kevés reszelt citromhéj


-

2011. január 14., péntek

És még mindig kevert süti, most kakaós



Ez a recept egy alapreceptem, sokszor, sokféleképp sütöm, hisz nagyon egyszerű, gyors és olcsó.
  A tojást a cukorral kicsit habosra keverem. Hozzáadom a margarint vagy zsírt és a kakaót, jól elkeverem, majd belekerül  a sütőporral elvegyített liszt és a tej. Egyneművé kavarom.
Eddig tart az alap recept, itt már lehet is sütni.Egy finom, puha kakaós kevert sütit kapunk amit megtölthetünk lakvárral , de készült már belőle torta is.
  A mostani sütemény készítésénél az egyneművé kavart tésztához dobtam még egy bő maréknyi dióbelet, amit egy zacskóba téve húskalapáccsal összetörtem, fél tábla étcsokoládé, cca 3 miliméter vastag forgácsokra vágva ráadásként 2 púpos evőkanál csokis capuccino port is ( ami nem akart elfogyni már egy ideje ).
  Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és 200 fokra előmelegített sütőben , amit 5 perc után visszavettem 175 fokra tűpróbáig sütöm.
Ez az adag egy 30x20 cm nagyságú tepsihez elég. A normál gázsütő tepsijébe 1,5 adagnyi kell.

Hozzávalók:
- 1 tojás
- 25 dkg cukor
- 5 dkg margarin vagy zsír
- 3 dkg jó sötét kakaópor
- 25 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 cs sütőpor
A következő adalékok opcionálisak:
-  tört dióbél
- capuccino por
- csokoládé
- bármilyen gyümölcs vagy befőtt a tetejére
- lekvár darabok vagy pöttyök a tetejére
- kihűlt főtt puding foltok a tetejére

 Jó kísérletezést kívánok. Az eredmény meglásd nem marad el!!!

2011. január 11., kedd

Házipatika a fűszerespolcról 1.




Utolért!!! Most is mint minden évben. Hiába  menekültem előle, hiába próbáltam kikerülni, most is megtalált.
Gyűlölöm, mert leteper, elgyengít és ágyba dönt.
Semmi extra csak nátha, köhögés , láz és minden ami vele jár.
Semmi gyógyszer, irány a mindenható gyógynövényes polc.
1 dl-nyi orvosi zsályát, ugyanennyi hársfavirágot ás borsos mentát összekeverek, kerül még bele 1 evőkanálnyi kakukkfű és majoránna is. Fórró vízzel leforrázunk 1 kanálnyit a keverékből, 10 perc állás után mézzel és citrommal iszogatjuk. Naponta legalább három nagy csésze az adag. Már egy nap után érezhetjük jótékony hatását.

Orvosi zsálya:
Salvia officinalis - a kamillához hasonlóan évszázadok óta alkalmazza a népi gyógyászat. A zsályalevél legfontosabb hatóanyagai az illóolajok, a cser- és keserűanyagok, valamint a flavonoidok. A cseranyagok főleg az összehúzó hatást okozzák, míg az illóolajok baktérium- és vírusölő, valamint emésztésserkentő tulajdonsággal bírnak.

Kakukkfű:
- Thymus vulgaris - egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait elsősorban timol nevű illóolajának köszönheti. Közvetlenül oldja a hörgőkben a nyákot, valamint baktérium-, vírus- és gombaölő hatással is rendelkezik.


Majoránna:
Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert. Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük.





Hársfavirág:
-A növény antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére legalkalmasabb gyógynövénynek tartják. Különösen a nátha az, amit a hársfavirágtea és a fokozatosan emelkedő hőfokú lábfürdő alkalmazásával – többnyire – sikeresen leküzdhetünk. Az orvostudomány a lázzal járó megfázásnál mint izzasztóteát ajánlja. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító szer. 
Légúti hatás: köhögéscsillapító, torokgyulladást csökkentő.
Idegrendszeri hatás: feszültségoldó, nyugtató.
Bőrre gyakorolt hatás: izzasztó, bőrtisztító.
Emésztőrendszeri hatás: rossz szagú széklet, hasmenés, valamint a vastagbél görcsös állapotánál ajánlott fogyasztani.
  
Borsosmenta:
-Már az ókorban felismerték a mentalevél emésztés- és étvágyjavító jótékony hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében


2011. január 9., vasárnap

Sült, fokhagymás tokaszalonna


 Ugyebár létezik az abált tokaszalonna, amit disznóvágáskor készítünk. Ezt a finomságot korunkban, már évente többször is elkészíthetjük, hisz henteseinknél kapható tokaszalonna. Nos egy ilyen lapult nekem  a fagyasztómban, amivel már szemeztem, mert igen nagy helyet foglalt el. De nem volt kedvem órákon át abálgatni egy jó nagy fazékban egyszerűbb megoldást kerestem, de hasonló ízekkel.
A tokaszalonnát jó tenyérnyi darabokra vágva megsóztam és becsücsültettem egy tepsibe.Öntöttem alá 2 ujjnyi vizet és 200 fokon kezdtem el sütni.Időnként megforgattam, hogy egyenletesebben süljön.
Más teendő nincs is vele.
Amikor már könnyen átszalad rajta a hústű, és víz már nincs alatta csak a belőle kisült zsír, gyorsan lepírítani, hogy szép piros legyen.
 Kivettem a sütőből, egy lapos tálon még forrón beszórtam még kevés sóval, csípős paprikával é, borssal, és jócskán bekentem összenyomott fokhagymával. Hűtőbe került, hogy úgymond  " kifagyjon" azaz keményre hűljön. NEM fagyasztóról beszélünk.
Az eredmény csodálatos. Íze pont mint az abált szalonnáé, de az állaga sokkal jobb, nem tűnik olyan zsírosnak.
Azt gondolom a jövőben ennél a megoldásnál maradok.

2011. január 8., szombat

Olajos kifli, hagymás tepertővel töltve


  Valaha régen, Baranyában jártunk ismerősöm ismerősénél, érkezésünkkor a család férfi embere sütötte ezt a tésztát. Ő sajttal szórta meg. Isteni volt, azonnal lekörmöltem a receptjét és elmentettem a gyűjteményembe.
Szintén egy nagyon jól variálható  tészta.
  Én most hagymás tepertős krémmel töltöttem meg. Hozta a formáját, nagyon gyorsan elfogyott.
Nem éppen egy könnyű rágni való, de abbahagyhatatlan.

  Íme:
  Az élesztőt megfuttatom 1 dl langyos tejben, pici cukorral megszórva. Ha már szép habos a teteje, a liszt közepébe öntöm, adok hozzá 2,5 dl étolajat,a maradék tejet ,1 bő evőkanál sót és tésztát dagasztok belőle.( Mindezt a kenyérsütő gépben is elvégezhetjük, úgy egyszerűbb).
 Belisztezett tálba teszem a tésztagombócot és meleg helyen, letakarva egy vászonnal kétszeresére kelesztem.
 Míg a tészta kel,2 nagy fej hagymát apróra vágva, 1 evőkanél zsíron megsózva, megfonnyasztok. 25 dkg tepertőt ledarálok és a még meleg hagymával összekeverem, habosra jól kikeverem. Ízesítem sóval és borssal.

Kelesztés után a tésztát egy ujjnyi vastagra nyújtom , megkenem a tepertős töltelékkel. Kb. 10 cm széles hosszú szalagokra vágom, ezeket pedig egyenlő szárú háromszögekké.Feltekerem őket kiflikké, tojással megkenem. A teteje megszórható bármilyen maggal, köménnyel, sós paprikával stb...
 Az első adagot hideg sütőbe teszem, hogy amíg az melegszik, még keljenek a kiflicskék.A következő adagoknak már jó lesz a forró sütő, hisz azoknak már van idejük kelni, míg az előző sül.
200 fokon sütjük a kifliket amíg szép rózsaszínűek lesznek.
Tölthető még sonka-, gomba-, tojás- és sajt krémel is, kinek-kinek kedve szerint.

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 0,4  liter tej
- 2,5 dl olaj
- 5 dkg élesztő
- 1 kanál cukor
- 1 bő kanál só
- 25 dkg tepertő
- 2 fej hagyma
- 1 púpos evőkanál zsír

Villámgyors burgonyakrémleves



 Ezekben a fagyos napokban, lelket melengető levesre vágytam. Este. Későn. Amikor már nem illik húslevesnek nekiállni.Még a kamrába sem volt kedvem kimenni, a zimában.
A  konyhában ami volt, abból gazdálkodtam csak. Így született ez a leves, ami valóban csak tíz perc.
  Felforralom a vizet a sóval. Mikor már zubog, beleöntöm a tejszínt és a burgonyapürének való pelyhet. Dobok rá kevés vajat, kézi habverővel gyorsan összekeverem. Fűszerezem borssal, cayenne borssal, őrölt rozmaringgal.
 Szalonnát nagyon vékony csíkocskákra vágom, kevés vajon ropogósra sütöm, és ezt is megszórom cayenne borssal.
 A levest kiadagolom, a tetejére rámerek a szalonnából és keveset a zsírjából is.
 Zsemle vagy kenyér szeletkéket ropogósra pirítok és a leveshez tálalom.
Ennyi volt az egész. Ugye nincs több mint tíz perc.Osztatlan sikert aratott.

Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 2 dl tejszín
- 9-10 dkg burgonyapüré por
- kevés vaj
- 4-5 szelet szalonna
- só, bors, cayenne bors, rozmaring
- zsemle vagy kenyér szeletkék