2010. október 31., vasárnap

Gyertyák



Én Istenem, az idő hogy szalad!
Ma még vagyunk, holnap már nem leszünk,
múlt és emlék: minden elmarad.
Wass Albert

2010. október 28., csütörtök

Hó végi " kopp " menü avagy olcsó húsnak sem híg a leve.



  Hónap végére, mikor már karcsúbb a pénztárca.
Aranyszínű húsleves grízgaluskával és tejszínes csirkés  kockatészta.
  A sárgarépát, burgonyát,karalábét, 1 vöröshagymát, a petrezselyem és zellerzöldett,a  3 gerezd fokhagymát megtisztítom és jól megmosom.
  1 kg csirke far-hátat alaposan megmosok és ha szükséges megtisztítom a toll és szőr maradványoktól.
A far-hátat hideg vízben felrakom egy nagy fazékban.Ha felforrt,szűrőkanállal leszedem a keletkező habot és hozzáadom az összes zöldségfélét.Mikor újra felforrt,takarékra veszem a lapot, hogy már csak csendesen zubogjon.Ekkor beleteszem a sót, a fűszereket és lassan főzöm, míg megpuhul benne minden.Közben egy szép tojást összekeverek búzadarával ,egy diónyi vajjal és késhegynyi szódabikarbónával. Hagyom állni,hogy a dara megszívhassa magát.
  Ha a leves  megfőtt , kiszedem és a csontokról leszedem a kis darab húsokat. Ügyelek arra,hogy apró csontocskák ne kerüljenek bele és ne legyen nagyon széttörve a husi. A levesbe kanállal beleszaggatom a daragaluskákat, megvárom míg felforr és leveszem a lapról, fedővel letakarva félre teszem. Nem kell félni, a forró levesben megduzzadnak a galuskák.
A másik hagymát apró kockákra vágva kevés olajon megsütöm egy kicsit, rádobom a húscafatokat, szelek hozzá a levesben főtt sárgarépából és az egészet még együtt sütöm pár keverés erejéig. Nyomok rá fokhagymát,megszórom a liszttel, együtt átkeverem még és felöntöm a tejszín és a víz keverékével. Megborsozom, megsózom kicsit, nem nagyon, hisz a hús már ízes levesben főtt.Mehet bele aprított petrezselyem zöldje is.
A kifőzött tésztával összekeverem  és már tálalható is.



Hozzávalók:
a leveshez
- 1,5 kg csirke far-hát
- 4-5 szem burgonya
-  6 szép sárgarépa
-  1 kisebb karalábé
-  1 közepes vöröshagyma
-  3 gerezd fokhagyma
-  fél evőkanálnyi egész bors
-  5-6 szál petrezselyem és zeller zöld
-  só izlés szerint
a grízgaluskához
-  1 nagy tojás
-  kb 1,5 dl búzadara
-  diónyi vaj
-  késhegynyi szódabikarbóna
a csirkés raguhoz
-  a lefejtett csirkehús
-  1 kisebb fej vöröshagyma
-  2 gerezd fokhagyma
-  2 dl tejszín
-  3-4 dl víz
- 3 bő evőkanál rétesliszt
-  só, bors 
-  petrezselyem zöld 
-  a levesben főtt répából 2 db



2010. október 23., szombat

Csirkemáj baconbe bujtatva , lecsós pirítósra csücsültetve

Ez a csirkemáj egy olyan estén született, mikor éppen ratatouillet- raktam el.Maradt  pár kanálnyi , ami már egy üveghez kevés volt.Vacsorát viszont kellett főznöm. A csirkemáj gyorsan elkészülő étel, nincs vele sok pepecs és minden alkalommal sikert arat. Ha meg szalonnába tekerem, tuti a bezsebelt dícséret.
Tehát a Ratatouillle adott volt,lásd itt. A májakat nem sózom csak borssal és majorannával megszórom  és becsomagolom két-két szelet baconszalonnába.Kevés forró olajra téve óvatosan forgatva erős hőfokon megsütöm egy serpenyőben. Sütőben is lehet sütni, de úgy tovább tart.
Mikor már szép piros,rácsücsültetem őket egyesével egy -egy pirítósra, amit jól megpakolok ratatouille-val.
Mivel nekem nagyevő kosztosaim vannak, ezért köretet is kell adnom mellé, szerintük burgonya pürével a legfinomabb.
Hozzávalók :
-személyenként 2 egész csirkemáj
-személyenként 4 szelet baconszalonna
-személyenként 2 szelet toast kenyér
- 0,5 dl olaj
- bors és majoranna
- ratatouille

2010. október 21., csütörtök

Ratatouille télire , üvegben, sütőben elkészítve




  Úgy gondolom még nem késett el ez a recept, még elfogadható áron kapható a paprika, padlizsán, cukkini. A paradicsom már nem olcsó, de idén nem is volt az.
  Mint már említettem, szeretem a lecsót.És a padlizsánt is, és a cukkinit is.Adja magát, hogy a ratatouille is nagy kedvencem. Sokáig bökte a csőröm, hogy elállna-e télire.Egyik éven kipróbáltam és azóta minden éven bespeizolok pár üveggel, hogy téli napokon csak a serpenyőbe beleöntve, esetenként kis kolbásszal is gazdagítva élvezhessük ezt az ízorgiát.
  Az eltevése még a lecsótól is egyszerűbb.Minden zöldséget kb 2 x 2 cm-nyi kockára vágok, beleteszem egy magas tepsibe, de bármilyen edény megteszi ami berakható a sütőbe. Nálam egy jó nagy ovális kacsasütő edény szolgálja ezt a célt. Megöntözöm az olajjal és rászórom a fűszereket és az összenyomott fokhagymát. Lefedem  fedővel vagy fóliával, és 200- 220 fokra beteszem a sütőbe.Ha hallom rotyogni, csökkentem 170 fokra a sütő hőfokát. Néha- néha ránézek és átkeverem.Miközben sül, a konyhában isteni illatok terjengenek.Ha már majdnem puha a paprika és a hagyma is, hiszen az összes többi zöldség hamar puhul, teszek hozzá késhegynyi nátrium-benzoátot és belemerem a tisztára mosott és kiszárított üvegekbe. Mehet aludni a száraz dunsztba 24 órára.Lényeges,hogy mielőtt az üvegekbe kerül jól rotyogjon, tehát jó forró legyen.
Hozzávalók :
- 1,5k padlizsán
- 1,5 kg cukkini
- 1,5 kg paprika
-  0,5 kg paradicsom
-  0,5 kg vöröshagyma
- 1 szép nagy fej fokhagyma
- 2 púpos teáskanál oregáno
- 1 púpos teáskanál kakukkfű
- 1 db 10 cm-s ág rozmaring, vagy 1 púpos teáskanál szárított rozmaring
- 1 púpos teáskanál bazsalikom
- 1 mokkáskanálnyi őrölt bors
- 1 csapott evőkanálnyi só
- 3 dl olaj



 -



2010. október 12., kedd

Bögyös krumpli

 Végy egy csirke mellet, gondolj  a vacsora főzésre jutó igen kevés idődre és ha még krumpli is akad a kamrádban 
.  
  készítsd el röpke fél óra alatt ezt a finomságot.
   A csirke mell bőrét lehúzom és szépen lefejtem a csontjáról minkét oldalán.Vékony hasábokra vágom és beszórom az általam készített kedlvenc fűszer sóval.Jól összekeverem és pár percig állni hagyom.
   Közben megtisztítom a burgonyát és vékony szeletekre vágom, kb.3-4 mm. Összekeverem sóval.Egy magasabb serpenyőbe olajat teszek, ráöntöm a burgonyát és fedő alatt kis hőfokon félig megpárolom.Két deci teszinbe  keverek kevés sót, borsot, rozmaringot és összezúzott fokhagymát, és nyakon zuttyantom a krumpliszeleteket. Összerázogatom,hogy a krumpli nagyon ne törjön össze és forralom még közepes hőfokon kb 15 percig,majd lezárom és a fedőt visszateszem rá .A tejszín maradékát ekkor még elszívja a burgonya a tálalásig.
  Míg a krumpli párolódik, egy vastag talpú serpenyőben olajat hevítek,majd rádobom a csirke csíkokat.Átforgatom őket,hogy hirtelen minden oldaluk kifehéredjen. Vissza veszem a hőfokot a főzőlapon, és víz hozzáadása nélkül fedő alatt puhára párolom.Ha megpuhult, leveszem a fedőt és ismét nagy lángon pirosra pirítom. A csirke ezzel kész is.
 Tálalhatod.


Hozzávalók:
-  kb.80 dkg-s csirkemell
-  fűszersó
- 1 kg burgonya
- 2 dl tejszín
- 1 ágacska friss rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors




  









2010. október 11., hétfő

Vitaminsaláta most az üvegbe, a télen majd az üvegből.

 A napokba ősz anyó fagyos lehellete elől bemenekítettünk minden zöldséget , gyümölcsöt a kamrába és a pincébe.
 Így született ez a vitamin sali,amit akár így magában, akár kicsavarva a levétől majonézes öntettel is tálalhatok a télen.
Az almát,a káposztát és a hagymát vékony szeletekre vágtam, a sárgarépát pedig nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem, a szőlőszemeket ollóval levagdostam a kacsról úgy, hogy kicsike szára maradjon.
Rétegenként üvegbe rakosgattam, soha sem nyomkodva, csak úgy, hogy kényelmesen érezzék magukat a rétegek.Leöntöttem a hidegen elkészített savanyúság lével, és a szokásos 2-3 napos pihentetés után mehet a kamra polcára.Istenien néz ki és az íze fantasztikus.

Hozzávalók:                                                  
-1  kg alma
-1 kg káposzta
-0,5 kg sárgarépa
-0,5 kg hagyma
-1 kg nagy szemű szőlő
- a lé leírását megtalálod a link alatt